Skip to content

Project complete: Southfields SW18

November 29, 2013

Today we are featuring a project we recently completed in Southfields to renovate a dated bathroom and provide our clients with a new modern contemporary space. The existing bathroom has become very tired (before shots at the end of this post) and the client asked us to provide a modern space for a family with children. This bathroom is the family bathroom of the home so retaining a bath was essential, as was easy maintenance and additional storage.

The main challenge was updating the tired layout and more effectively using the limited space. This included a small alcove where the WC was located. At the top of the clients wish list was a power shower with a large fixed shower head and also a hand shower for use when their children are in the bath.

To maximise the visual space we specified wall hung fittings. This ensures a larger floor area to give the appearance of a larger room. To accommodate the wall hung fittings we built a false wall to house the frames to hang the fittings on. We also extended this false wall to the ceiling at one end to house the shower fittings and the overhead shower.

Combined 2

The orientation of the bath was changed with one end now sitting in the alcove where the WC previously was located. Changing the location of the bath allowed us to create feature niches to one end of the bath. These niches are illuminated by downlights suitable for bathroom use.

Throughout the bathroom we used a reconstituted limestone tile that provides the luxurious look the client wanted, but reduces the amount of maintenance and cleaning required. These tiles are not porous like natural limestone so more easy to manage in a bathroom. Feature lighting complemented the look including under plinth lighting we installed under the bath, perfect for those evenings you want a restful soak in dimmed lights.

The family bathroom of this home has been transformed to provide them with a smart contemporary room, which has ample storage and also is easy to maintain. The challenges of providing a new layout was met and the clients love their new bathroom.

After photography by Paul Craig www.pcraig.co.uk

If you have enjoyed this post why don’t you head over to our page on Facebook, or follow me for my regular updates on twitter. Full details of all our Interior Design and Build services can be found on our website.  

6 Comments leave one →
  1. November 29, 2013 5:19 pm

    Amazing use of space…particularly like the shower screen.

    • November 29, 2013 5:21 pm

      We used a Majestic shower screen, a more expensive option but the quality is so good

  2. Caroline B permalink
    November 30, 2013 8:45 am

    Really beautiful. How do you deal with the window sill getting wet. Is it uPVC disguised to look like a traditional frame or will it need protection?

    • November 30, 2013 3:14 pm

      The window is fully protected against water to ensure no water ingress.

      • Caroline permalink
        November 30, 2013 3:35 pm

        Thanks. So interesting. I think I need one of those!

Trackbacks

  1. A bathroom renovation from England | HomeCentrl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: